Vijf veel gestelde vragen over de rookmelderverplichting per 1 juli

Dat de rookmelderverplichting eraan komt is voor bijna niemand een verrassing meer. Sinds 2003 gold de verplichting al voor nieuwbouwhuizen. Per 1 juli stelt de overheid, dat ook in bestaande woningen een rookmelder moet hangen op elke woonetage.

‘Iets dat we als Brandweer Nederland alleen maar toejuichen’, benadrukt Joost Ebus. ‘En nee, rookmelders voorkomen geen brand, maar ze waarschuwen bewoners in een vroeg stadium. En daarmee helpen rookmelders om heel veel persoonlijk letsel en ernstige brandschade te voorkomen. Na zoveel jaren ervaring en onderzoek is dat wel bewezen.’ Brandonderzoeker Joost Ebus werkt bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en is lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken.

‘Wacht niet tot die datum, maar hang ze nu op. Rookmelders redden écht levens.’

Wie handhaaft en wat betekent de rookmelderplicht voor mijn verzekeringspremie?

‘Het woord ‘verplichting’ voelt voor veel mensen als opgedrongen en dus onprettig. Maar bedenk dan; die rookmelders bevestig je op de eerste plaats voor jezelf en voor de mensen waarvan je houdt. Met rookmelders die op de juiste plek hangen en die goed onderhouden worden, neemt de veiligheid in huis direct met sprongen toe.’ En daar haalt Joost Ebus een punt aan waarover veel vragen gesteld worden aan de brandweer: ‘Want wie controleert of ik rookmelders heb hangen? Wat betekent die verplichting voor mijn verzekeringspremie? Waar moeten die rookmelders nou precies hangen? En hoe onderhoud je die dingen? ‘Deze antwoorden geef ik graag, maar lees het ook rustig nog eens na op deze website en op www.rookmelders.nl.’

1. Hoe zit het met handhaving van de rookmelderverplichting?

Handhaving is niet aan de brandweer. Daarvoor zijn vanuit het Bouwbesluit, de gemeenten verantwoordelijk. In de praktijk is het voor de gemeente moeilijk om te controleren of iedereen de rookmelders op elke woonetage heeft hangen. Bovendien; kopen en ophangen is één, maar wie ziet of jij de rookmelders ook goed onderhouden hebt en of er werkende batterijen in zaten op het moment van brand? Daarom wederom; hang ze niet op voor de minister of voor een verzekeraar, maar op de eerste plaats voor je eigen veiligheid en voor de mensen wiens leven je lief is.

2. Is de rookmelderverplichting van invloed op mijn verzekeringspremie?

Dit is iets waarover iedere verzekeraar zelf beslist. We verwachten echter dat de meeste verzekeraars deze verplichting niet van invloed laten zijn op de hoogte van de premie of op het uitkeren van een schadebedrag.

3. Waar moet ik op letten bij het kopen van een rookmelder?

Op de verpakking en op de rookmelder staat de levensduur. Klinkt misschien gek, maar de rookdetectiecellen degenereren en dat maakt vervanging na 10 jaar noodzakelijk. Rookmelders met batterijen die je elk jaar moet vervangen, lijken goedkoop in aanschaf maar daar komt gemiddeld nog € 20 bij op (9 jaar x 1 of 2 nieuwe batterijen). Daar komt bij dat je er elk jaar aan moet denken om de batterijen tijdig te vervangen. Dat maakt ze minder aantrekkelijk en betrouwbaar en vaak ook duurder dan eerst gedacht. Wij adviseren daarom rookmelders te kopen met batterijen die 10 jaar meegaan. Wil je het helemaal goed doen, koop dan rookmelders die je onderling met elkaar kunt koppelen, zodat ze allemaal afgaan als de eerste begint te piepen bij brand. En dan zijn er nog rookmelders voor mensen die slecht horen. Meer informatie daarover vind je op onze pagina en op www.rookmelders.nl.

4. Waar moeten de rookmelders hangen

Een woning die niet bij de bouw al voorzien is van rookmelders moet op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder hebben hangen. Ons advies is om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek.

5. Hoe moet ik de rookmelders onderhouden?

Haal maandelijks de stofzuiger even langs de rookmelders. Dan blijven ze zo veel mogelijk stofvrij. Als te veel stof zich ophoopt in een melder, functioneert die niet goed meer (en kan hierdoor afgaan terwijl er geen brand is). Test de rookmelders iedere maand door de testknop in te drukken. Wacht met het vervangen van een batterij niet tot deze helemaal leeg is, maar vervang ‘m op een vaste dag in het jaar. Beter nog schaf rookmelders aan met batterijen die 10 jaar meegaan.

Rookmelders kopen, ophangen en onderhouden

Meer informatie over rookmelders en de eisen die de overheid daaraan stelt vind je in het bouwbesluit. Rookmelders zijn online te koop onder andere via www.rookmelders.nl en in de bouwmarkten. Er zijn ook voorzieningen te koop waarmee je de rookmelder kunt ophangen zonder te hoeven boren. Plaatsingsadvies, tips voor onderhoud en advies over een vluchtplan vind je op onze pagina en op www.rookmelders.nl.