Web
Analytics

 

Rookmelders

images/Beeld%20vast/fotograaf_backdoorsurvival.jpgDe meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, dus je wordt ook niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel bewusteloos. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus echt van levensbelang.

Soorten rookmelders
Het meest gebruikte type rookmelder is de optische melder. Deze melder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Kies niet voor een combimelder: dit zijn rookmelders gecombineerd met een koolmonoxidemelder (CO). Koolmonoxidemelders dienen namelijk op een andere locatie geplaatst dient te worden dan een rookmelder. Kies ervoor om zowel aparte rookmelders te plaatsen én aparte koolmonoxidemelders, conform de daarbij meegeleverde installatievoorschriften. Lees de pagina over koolmonoxide voor meer informatie over CO-melders en het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.


Test rookmelders elke maand
Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo’n tien jaar mee. Test elke maand of de melder nog werkt, bijvoorbeeld op het moment dat ook de sirenes getest worden (1e maandag van de maand). Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als je de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet je altijd wanneer hij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal. Wacht niet tot je dit piepsignaal hoort want de batterij kan ook leeg zijn als je op vakantie bent. Als je dan van vakantie thuis komt geeft de rookmelder geen signaal meer af en weet je dus ook niet dat de rookmelder niet meer werkt.

Er zijn sinds kort ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Informeer er naar bij de bouwmarkt bij je in de buurt.

Waar hang je de rookmelders op?
Hang de rookmelders in ieder geval in de gang en de ruimte tussen keuken en woonkamer. Hang op elke verdieping minimaal één rookmelder, altijd aan het plafond en op ruime afstand van de zijmuur en hoeken, conform de daarbij meegeleverde installatievoorschriften. Hang de rookmelder niet in de keuken, badkamer of garage, bij een ventilator of boven de verwarming. Je hebt dan veel kans op vals alarm, of de rookmelder gaat kapot doordat er teveel stof in komt.

Keurmerk
Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk 'EN 14604-keurmerk' houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Hulp nodig bij het plaatsen van een rookmelder?
De Brandwondenstichting heeft een vrijwillig rookmelderteam dat kosteloos een rookmelder voor je ophangt. Bel 0251 – 275 590 of meld je aan via hun website 

Meer informatie
Lees voor meer informatie over rookmelders en blusmiddelen de brochure 'Brandveilig wonen'. En doe de brandveilgheidscheck. Is je huis brandveillig? 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com